Tuesday, November 10, 2009

Identifying molecules in infrared could lead to new medicines...

Türk bilim adamı, dünyanın en iyi 35 genç mucidi listesinde

Identifying molecules in infrared could lead to new medicines...
An interdisciplinary team of researchers has created a new, ultra-sensitive technique to analyze life-sustaining protein molecules. The technique may profoundly change the methodology of biomolecular studies and chart a new path to effective diagnostics and early treatment of complex diseases.Researchers from Boston University and Tufts University near Boston recently demonstrated an infrared spectroscopy technique that can directly identify the “vibrational fingerprints” of extremely small quantities of proteins, the machinery involved in maintaining living organisms.
via Identifying Molecules in Infrared Could Lead to New Medicines – US News and World Report.

http://biosingularity.wordpress.com/2009/10/30/identifying-molecules-in-infrared-could-lead-to-new-medicines-us-news-and-world-report/

Laboratory of Integrated Nanophotonics & Biosensing Systems (LINBS)
Hatice Altug Research Group


REFERRED JOURNALS:
"Ultra-sensitive vibrational spectroscopy of protein monolayers with plasmonic nanoantenna arrays", Ronen Adato, Ahmet A. Yanik, Jason J. Amsden, David L. Kaplan, Fiorenzo G. Omenetto, Mi K. Hong, Shyamsunder Erramilli and Hatice Altug Proceedings of National Academy of Science (PNAS) doi.10.1073.pnas.0907459106 (2009). "Featured by NSF"
"Fabry-Perot Nanocavities in 3D Plasmonic Crystals for Enhanced Biosensing", Alp Artar, Ahmet Ali Yanik and Hatice Altug Applied Physics Letters, Vol. 95, No. 051105, (2009). Top 10 most downloaded research article from Applied Physics Letters in August 2009.
"Hybridized Nanocavities as Single-Polarized Plasmonic Antenna", Ahmet Ali Yanik, Ronen Adato, Shyamsunder Erramilli and Hatice Altug Optics Express, Vol. 17 Issue 23, pp.20900-20910 (2009).
Contact information: Prof. Hatice AltugECE Department & Photonics Center, Boston University8 St. Mary’s Street, room 825, Boston, MA 02215Phone: (617) 358-4769, Email: altug@bu.edu

Türk bilim adamı, dünyanın en iyi 35 genç mucidi listesinde
Mehmet Fatih Yanık, Amerika’da yaşamını sürdüren genç bilim adamlarımızdan sadece biri. Yanık’ı benzerlerinden farklı kılan ise bu genç yaşında bilim literatürüne geçen pek çok buluşa sahip olması.
Yanık, daha 26 yaşında bilgisayarları ışık hızına çıkartacak teknolojiyi icat ederek Türkiye’nin gururu olmuştu. Economist, Focus, Nature gibi ünlü dergiler, genç bilim adamının bu büyük başarısını tüm dünyaya duyurmuştu. Bugün 29 yaşında olan Yanık, aralıksız sürdürdüğü çalışmalarıyla göğsümüzü kabartacak bir başarıya daha imza attı.
Massachusettes Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Elektrik Mühendisliği bölümlerinde doçentlik yapan Yanık, Amerika’nın ünlü teknoloji dergisi Technology Review’in ‘35 Yaş Altı En İyi 35 Mucit’ (TR 35 2007 Young Innovators Under 35) listesine adını yazdırdı. Bilim dünyası açısından büyük prestij ve önem arz eden liste, derginin bu ayki sayısında yayımlandı. Kanser hücrelerinin öldürülmesi, telekom lazerlerindeki karmaşanın kontrolü ve beynin ışık altındaki yüzleri nasıl tanımladığı gibi projeleri barındıran listede, son zamanlarda adını tüm dünyaya duyurmuş bazı isimler de bulunuyor. Özellikle üniversite gençliğinin yakından tanıdığı www.facebook.com sitesinin kurucusu Mark Zuckerberg listedeki isimlerden...

23 yaşındaki Zukerberg’in öğrencilerin sosyalleşmesi amacıyla kurduğu facebook, şu anda 40 milyon üyesiyle dünyanın en çok ziyaret edilen yedinci sitesi konumunda. Zuckerberg, şu aralar sitesine teklif edilen 1,5 milyar doların üzerindeki rakamları reddetmekle meşgul.

Türk bilim adamlarının uluslararası alanda kazandığı başarılar, ülkemizin farklı gündemleri arasında çoğunlukla gözden kaçsa da duyan herkesin göğsünü kabartıyor. Şu sıralar yurt dışında Türkiye’yi temsil eden bilim adamlarımızın başarılarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye'yi sevindiren isim, yabancı değil. Genç yaşında yaptığı büyük buluşlarla adını yıllar öncesinden duyuran Doç. Dr. Mehmet Fatih Yanık'tan bahsediyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Massachusettes Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Elektrik Mühendisliği bölümlerinde öğretim görevlisi olan Mehmet Fatih Yanık, Amerikan teknoloji dergisi Technology Review tarafından ‘TR 35' listesine seçildi. Genç bilim adamı Fatih Yanık, böylece '35 Yaş Altı En İyi 35 Mucit'ten biri olarak adını yeniden tüm dünyaya duyurdu. Technology Review Dergisi 1999 yılından beri 35 kişilik bir liste yayınlayarak 35 yaşın altındaki genç ve başarılı bilim adamlarını onurlandırıyor. Bu önemli listeye biyoteknoloji, nanoteknoloji, infoteknoloji ve enerji alanlarında dünya çapında etkileyici buluşlar yapan genç bilim adamları girebiliyor. Türkiye'yi sevindiren isim, yabancı değil. Genç yaşında yaptığı büyük buluşlarla adını yıllar öncesinden duyuran Doç. Dr. Mehmet Fatih Yanık'tan bahsediyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Massachusettes Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Elektrik Mühendisliği bölümlerinde öğretim görevlisi olan Mehmet Fatih Yanık, Amerikan teknoloji dergisi Technology Review tarafından ‘TR 35' listesine seçildi. Genç bilim adamı Fatih Yanık, böylece ‘35 Yaş Altı En İyi 35 Mucit'ten biri olarak adını yeniden tüm dünyaya duyurdu. Technology Review Dergisi 1999 yılından beri 35 kişilik bir liste yayınlayarak 35 yaşın altındaki genç ve başarılı bilim adamlarını onurlandırıyor. Bu önemli listeye biyoteknoloji, nanoteknoloji, infoteknoloji ve enerji alanlarında dünya çapında etkileyici buluşlar yapan genç bilim adamları girebiliyor.
Doç. Dr. Fatih Yanık da ‘ışığı bilgisayar çipinde durdurma' (stopping light on microchips) buluşuyla TR 35 listesinde yerini aldı. Doç. Dr. Yanık, ekibiyle birlikte ancak -270 derecede durdurulabilen ışığı oda sıcaklığında ve bilgisayar çipinde durdurmanın mümkün olduğunu göstererek iletişim alanında çığır açmıştı. Yani sadece bilimkurgu filmlerinde karşılaştığımız iletişim teknolojisinin hayata geçebilmesi için çok önemli bir adım atılmış oldu. Yanık, bu büyük başarıya Stanford Üniversitesi'nde doktora yaparken adım atmıştı. Stanford Üniversitesi de bu gelişmeyi internet sitesinden tüm ayrıntılarıyla ve gururla duyurmuştu. Hatta ışığın mikroçiplerle durdurulabileceğini ve depolanıp zaman içerisinde geriye sarılabileceğini gösteren bu buluşuyla San Francisco'da yapılan mucitler yarışmasında birincilik almıştı. Ünlü haber dergilerinden The Economist de bu başarıyı okuyucularına geniş bir haberle aktarmıştı. Yanık'ın başarıları bunlarla da sınırlı değil. Genç bilim adamı, geliştirdiği mikroçip teknolojileriyle art arda ödüllendiriliyor. Yanık, en son geçtiğimiz ay Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından verilen ‘Yeni Mucit' ödülünü aldı. Ayrıca yapacağı çalışmalar için 2,5 milyon dolarlık araştırma-geliştirme fonu kazandı. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yanık, yaptığı çalışmalar ve bilim dünyasına kazandırdığı buluşlar dolayısıyla TR 35 listesine girmesinin sevindirici olduğunu ifade ederek, "İnsanlık adına çalışmalar yaparken ödüllendirilmek gurur verici." diyor. Amerika'da bulunan Türk akademisyen ve öğrencilerin Türkiye'yi ve Türk insanını başarıyla temsil ettiğini belirten Doç. Dr. Fatih Yanık, şöyle konuşuyor: "Bu tip başarılar Türk bilim adamlarına duyulan güveni ve gösterilen ilgiyi artırıyor. Bu da Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli. Büyük başarılara, büyük buluşlara imza attığınızda tüm dünya sizden, dolayısıyla da ülkenizden haberdar oluyor." Yanık, Türk öğrencilerin Amerika'daki durumunu ise şu sözlerle açıklıyor: "Bugün araştırma grupları, kuracakları ekipler için çalışma disiplinine ve başarılarına güvendikleri Türk öğrencileri tercih ediyor. Bu ekiplerde kendini gösteren, iyi işler yapan gençlerimiz, Türkiye'den gelen diğer öğrencilerin de önünü açıyor." Yakın zamanda Türkiye'ye dönmeyi düşünmediğini dile getirerek şu anda üzerinde çalıştığı projeyi şöyle anlatıyor: "Şu anda sinir hücresi yenilenmesi üzerine çalışıyoruz. Bunun için geliştirdiğimiz mikroçip teknolojileri ile insan kök hücreleri ve küçük hayvanlar üzerinde büyük çapta biyolojik ve kimyasal çalışmalar yapıyoruz."

Yanık'in eşi Hatice Altuğ da kendisi gibi bilim alanında başarıdan başarıya koşuyor. Boston Universitesi profesörlerinden Hatice Altuğ'un geçen yaz gelistirdiği nano boyuttaki lazerler, yine dünyaca ünlü Nature Physics dergisine kapak olmuştu. Genç bilim adamı Yanık, halen MIT'te doçent olarak bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.

No comments: