Tuesday, February 10, 2009

Turkish turbine blade in Japan

ÇILGIN TÜRKLER'DEN EŞREF USTA'NIN TORUNLARI İLK TÜRK RÜZGAR TÜRBİN KANATLARINI JAPONYA'YA İHRAÇ EDİYOR

ALKE İnşaat AŞ, Japon FUJİ HEAVY INDUSTRIES firması için 2,0 MW gücündeki rüzgar türbinlerinde kullanılmak üzere, kompozit malzemeden ürettiği 39 m. boyundaki kanatların teslimine başladı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde kurulu 20.000 m2 kapalı alana sahip “ALKE Eşref Atalay Tesisleri”nde, “Germanische Loyd (GL) Üretim Yeterlilik Sertifikası’ alan ALKEG, Türkiye’de ilk olarak hem “kanat dayanıklılık testi” yapıp, hem de GL sertifikası alabilen ilk tesis olma özelliğine de sahip bulunmakta.
Bu tesislerde yılda 600 adet türbin kanadı ve 100 adet 80 metrelik türbin kuleleri imal edilecek. 700 kişinin istihdam edilmesi ve 80 milyon Euro gelir elde edilmesi planlanıyor. Tamamına yakını ihraç edilecek olan üretimde yerli katkı payı %85.
Kaderin bir cilvesi; Kurtuluş savaşımızda İngiliz’lerden kaçırarak, İtalyan’lardan tedavülden kalkmış uçakları hibe yoluyla alarak, kanatlarındaki delikleri “paça tutkalı” ile yamayıp düşmanın karşısına çıkan Türk ordusunun ilk uçak makinistlerinden ve “Şu Çılgın Türkler” kitabında da adı geçen Eşref Usta’nın (Atalay) torunları olan ALKE’nin sahipleri, bu kez kanat teknolojisini Japonya’ya ihraç ediyorlar.
ALKE inşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Kemaloğlu “Aslında bu sadece ALKE’nin değil, MUSTAFA KEMAL’in Türkiye’sinin de gururu olacak bir tesis, tamamını yerli sermaye ile kurduk, dünyanın önde gelen türbin üreticilerine üretimi hedefledik. İhraç edeceğimiz mallardaki ithal katkı %15’i geçmemekte. Yatırım tutarımız da toplam 20 milyon Euro’yu bulacak”
http://www.enerjiplatformu.com/ruzgar/1472-cilgin-turklerden-esref-ustanin-torunlari-ilk-turk-ruzgar-turbin-kanatlarini-japonyaya-ihrac-ediyor

No comments: