Wednesday, January 6, 2016

Cem Kozinoğlu-Slash
Cem Kozinoğlu’nun akıllı klavye uygulaması Slash, geliştiricilere açılıyor

ABD de yaşayan SLASH KLAVYE  adı altında Klavye için arama motoru koyan  Türk yazılımcının bu yazılımı, en iyi teknoloji ürünü seçildi.
2 milyon arama oldu...
Google rakip bir arama motoru olmayı planlıyor.
New York’ta yaşayan Cem Kozinoğlu‘nun kurucusu ve CEO’su olduğuSlash‘in akıllı klavye uygulaması ilk gününden itibaren yoğun ilgi görüyor. Yayınlandığı gün Product Hunt’ta ilk sıraya yükselen Slash, ilk iki gününde 20 bin kullanıcıya ulaştı. Bu sürede kullanıcıları Slash üzerinden 250 bin arama yaptı.
Slash, tipik klavye uygulamalarından farklı olarak, mobilde arama sorununu çözmek üzere geliştirilmiş bir uygulama. Paylaşım ve eylem odaklı olan Slash, farklı uygulamalarla entegrasyonu sayesinde arkadaşınızda iMessage, WhatsApp, Messenger ya da bir başka mesajlaşma uygulaması üzerinden sohbet ederken, şarkı ya da gif gibi paylaşımları, buluşma için mekan önerinizi klavye üzerinden yapmanızı sağlıyor. Bunun için aralarında Foursquare, Spotify, YouTube, Rehber, Google Arama ve Haritalar’ın olduğu 16 servisle (/slash’le) işbirliği yapan Slash ile yazarken klavyenin size oldukça hızlı sonuçlar getiren bir arama motoru gibi çalışarak cümlelerinizi tamamladığını görüyorsunuz.
Slash, bir arama motoru olarak ön görülü ve yazdıklarınıza göre size eylem odaklı önerilerde bulunuyor. Örneğin arkadaşınıza bir kahve içme teklifi yapmak üzere: “Lets grab a coffee” dediğinizde Slash sizin niyetinizi anlayıp, size Foursquare’da kafe aramak isteyip istemediğinizi soruyor. “I am at” ile başladığınız cümlenin devamında Slash, “konumunuzu paylaşmak ister misiniz?” önerisini getiriyor. Öneriler bugün yalnızca İngilizce dili için sunuluyor ancak Türkçe dili de geliştirilme aşamasında.

Geliştiricilere açılıyor

Slash’in yakın zamada daha fazla uygulama ve servisle entegrasyonu mümkün olacak. Yayınlandıktan hemen sonra Uber ve Yelp gibi firmalardan da ortaklık teklifleri alan Slash, önümüzdeki iki hafta içinde platformunu geliştiricilere açmayı planlıyor.  Geliştiricilerin kendi  /slash'lerini sisteme eklemesi böylelikle mümkün hale gelirken, Slash de bir pazar yeri haline gelecek.
Sohbetin her an içinde olan bu tip bir uygulamayla ilgili akla ilk gelen soru güvenlik ve gizlilik oluyor. Slash, bütün tahminlerini internete bağlanmadan, NLP kullanarak klavyenin içinde çözüyor ve bu sayede bütün tahminlerini 20 ms’nin altında yapabiliyor. Cem, internette kendi sunucularına gelen tek verinin kullanıcının arama yaptığında kullandığı anahtar kelimeler olduğunu söylüyor.
Slash, iyi bir ekibe ait oldukça iddialı bir ürün. Girişimin ilk yatırımcısı olan Mehmet Hakkı Kaptan ile birlikte Betaworks, TechStars, Crashlytics’in kurucusu Wayne Chang, Paul Sethi ve Social Starts Slash’in tanınmış yatırımcıları arasında. Yatırım miktarını açıklamayan Slash, tanınmış bir yatırımcıdan daha yatırım almak üzere. Detaylar henüz açıklanmıyor.
Slash 9 yaşından bu yana yazılımla ilgilenen Cem Kozinoğlu’nun son projesi. Bir kısmınız onu 13 yaşında geliştirdiği Turkvista.com arama motoruyla ya da son dönemde yaptığı Çapulcu Tencere uygulamasıyla tanıyor olabilirsiniz. Umass-Amherst mezunu olan Cem, Microsoft’ta aramadan sorumlu kıdemli danışman olarak çalıştıktan sonra 2010 yılında Boomset’in kurucu ortakları arasında yer almış. 2015 yılında Türkiye’deki annesini ziyarete geldiği sırada aklına mobilde arama motoru olarak kullanılabilecek bir klavye geliştirme fikri gelmiş.

http://webrazzi.com/2015/09/28/cem-kozinoglu-aktif-kullaniciyi-gecen-akilli-klavye-slash/

http://www.sabah.com.tr/cumartesi/2011/03/26/new_yorkta_sampanya_patlatip_para_kazanan_turkler